Tort czekoladowy z owocami
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto
  • kakao - 30 gramów
  • woda - 150 mililitrów
  • cukier - 250 gramów
  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • mąka kukurydziana - 70 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • czerwone jagody - 200 gramów
  • krem
  • serek śmietankowy - 200 gramów
  • cukier - 4 łyżeczki
  • sok i skórka z limonki - 1 sztuka
  • świeża śmietana do ubijania - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).
  2. Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.
  3. Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać margarynę Kasia i miksować aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.
  5. Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
  6. Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.
  7. Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.
  8. Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.
  9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
  10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.
  11. Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.
  12. Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować malinami i truskawkami.
  13. Porada: Zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków.