Tort czekoladowy z owocami

27


Łatwe


45 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
kakao30 gramów
woda150 mililitrów
cukier250 gramów
jajko6 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
mąka pszenna200 gramów
mąka kukurydziana70 gramów
soda oczyszczona1 łyżeczka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier waniliowy1 opakowanie
czerwone jagody200 gramów
Krem:
serek śmietankowy200 gramów
cukier4 łyżeczki
sok i skórka z limonki1 sztuka
świeża śmietana do ubijania200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).
Krok 2
Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.
Krok 3
Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać margarynę Kasia i miksować aż do połączenia wszystkich składników.
Krok 4
Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.
Krok 5
Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
Krok 6
Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.
Krok 7
Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.
Krok 8
Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.
Krok 9
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
Krok 10
Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.
Krok 11
Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.
Krok 12
Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować malinami i truskawkami.
Krok 13
Porada: Zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl