Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm). |
Krok 2 |
Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka. |
Krok 3 |
Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać margarynę Kasia i miksować aż do połączenia wszystkich składników. |
Krok 4 |
Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. |
Krok 5 |
Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. |
Krok 6 |
Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form. |
Krok 7 |
Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy. |
Krok 8 |
Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy. |
Krok 9 |
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). |
Krok 10 |
Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia. |
Krok 11 |
Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową. |
Krok 12 |
Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować malinami i truskawkami. |
Krok 13 |
Porada: Zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków. |