Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: tortownicę średnicy 24 cm wysmarować Kasią i wyłożyć pergaminem. |
Krok 2 |
Żółtka ubić z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. |
Krok 3 |
Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą, dodać przesiane oba rodzaje mąki, kakao i na koniec - ostudzoną i roztopioną Kasię. |
Krok 4 |
Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z tortownicy i przekroić na dwa krążki (najlepiej następnego dnia). |
Krok 5 |
Krem: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić, stale mieszając. Po lekkim przestudzeniu połączyć z miękkim masłem, wymieszać na gładką masę, ostudzić, wstawić na noc do lodówki. |
Krok 6 |
Następnego dnia ubić masę mikserem. Krążki ciasta nasączyć sokiem wiśniowym, jeden krążek posmarować kremem (1/3 kremu zostawić), ułożyć na nim wiśnie, przykryć drugim krążkiem. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować. |