Tort czekoladowy z wiśniami
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 15 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 20 dekagramów
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 5 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • sok wiśniowy - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • wiórki czekoladowe - 1 opakowanie
  • krem
  • śmietana kremówka - 500 gramów
  • czekolada gorzka 70% - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 75 gramów
  • wiśnie - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: tortownicę średnicy 24 cm wysmarować Kasią i wyłożyć pergaminem.
  2. Żółtka ubić z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą, dodać przesiane oba rodzaje mąki, kakao i na koniec - ostudzoną i roztopioną Kasię.
  4. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z tortownicy i przekroić na dwa krążki (najlepiej następnego dnia).
  5. Krem: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić, stale mieszając. Po lekkim przestudzeniu połączyć z miękkim masłem, wymieszać na gładką masę, ostudzić, wstawić na noc do lodówki.
  6. Następnego dnia ubić masę mikserem. Krążki ciasta nasączyć sokiem wiśniowym, jeden krążek posmarować kremem (1/3 kremu zostawić), ułożyć na nim wiśnie, przykryć drugim krążkiem. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować.