Tort czekoladowy z wiśniami

2


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna15 dekagramów
mąka ziemniaczana10 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
jajko6 sztuk
cukier20 dekagramów
cukier wanliowy 1 opakowanie
kakao5 dekagramów
sól1 szczypta
sok wiśniowy1 opakowanie
wiórki kokosowe1 opakowanie
wiórki czekoladowe1 opakowanie
Krem:
śmietana kremówka500 gramów
czekolada gorzka 70%300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia75 gramów
wiśnie1 puszka
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: tortownicę średnicy 24 cm wysmarować Kasią i wyłożyć pergaminem.
Krok 2
Żółtka ubić z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 3
Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą, dodać przesiane oba rodzaje mąki, kakao i na koniec - ostudzoną i roztopioną Kasię.
Krok 4
Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z tortownicy i przekroić na dwa krążki (najlepiej następnego dnia).
Krok 5
Krem: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić, stale mieszając. Po lekkim przestudzeniu połączyć z miękkim masłem, wymieszać na gładką masę, ostudzić, wstawić na noc do lodówki.
Krok 6
Następnego dnia ubić masę mikserem. Krążki ciasta nasączyć sokiem wiśniowym, jeden krążek posmarować kremem (1/3 kremu zostawić), ułożyć na nim wiśnie, przykryć drugim krążkiem. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl