Tort dla teścia
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • poncz
  • woda - 1 litr
  • cukier - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • olejek śmietankowy - 1 opakowanie
  • kwasek cytrynowy - 1 szczypta
  • krem
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 2.5 szklanki
  • zapach waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Całe jajka ubijać (mikserem) do białości (w jednym kierunku), dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać.
  2. Ciemny biszkopt zrobić tak samo, tylko dodać kakao. Piec ok. 30 min.
  3. Przekroić na pół.
  4. Poncz: wodę zagotować, dodać cukier, sok z cytryny i ostudzić. Dodać kwasek i zapach, poncz musi być winny.
  5. Nasączyć biszkopty.
  6. Masa: Jajka ubić z cukrem, Kasie utrzeć osobno, dodawać do masy jajecznej po łyżce i na koniec zapach.
  7. Biszkopt ciemny - masa - biszkopt jasny - masa - ciemny - masa - jasny.