Tort Dobos
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 200 °C
  • Tortownica o średnicy ok. 24cm

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • jajko - 7 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • ciepła woda - 0.5 szklanek
  • cukier puder - 5 dekagramów
  • skórka z cytryny - 0.5 sztuk
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 28 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • woda - 1 unit
  • sól - 1 szczypta
  • kakao - 5 dekagramów
  • rum - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao do posypania - 3 dekagramy
  • wierzch
  • cukier - 250 gramów
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • pralinki - 12 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Sposób przyrządzania: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą.
  2. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórką cytrynową.
  3. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  5. Posmaruj Kasią spód tortownicy.
  6. Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy).
  7. Odłóż do ostygnięcia.
  8. Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier).
  9. Zagotuj, ostudź.
  10. Kasię utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym.
  11. Dodaj rum i cukier waniliowy.
  12. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim.
  13. Boki tortu także posmaruj kremem.
  14. Resztę masy włóż do lodówki.
  15. Zrób glazurę: skarmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym.
  16. Polej wierzch tortu, ozdób resztą masy i pralinkami.