Tort Dobosza

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier20 dekagramów
mąka20 dekagramów
jajko7 sztuk
sól1 szczypta
cukier waniliowy1 opakowanie
sok z cytryny2 łyżeczki
ciepła woda0.5 szklanek
cukier puder50 gramów
skórka z połowy cytryny1 sztuka
Krem czekoladowy:
Kostka do pieczenia Kasia28 dekagramów
cukier20 dekagramów
woda0.5 szklanek
sól1 szczypta
kakao5 dekagramów
rum1 łyżeczka
cukier waniliowy1 opakowanie
Glazura:
cukier250 gramów
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj Kasią spód tortownicy.
Krok 3
Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia.
Krok 4
Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.
Krok 5
Kasię utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy.
Krok 6
Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem.
Krok 7
Resztę masy włóż do lodówki.
Krok 8
Zrób glazurę: karmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym.
Krok 9
Polej wierzch tortu.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl