Przygotowanie |
Krok 1 |
Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. |
Krok 2 |
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj Kasią spód tortownicy. |
Krok 3 |
Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia. |
Krok 4 |
Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź. |
Krok 5 |
Kasię utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy. |
Krok 6 |
Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem. |
Krok 7 |
Resztę masy włóż do lodówki. |
Krok 8 |
Zrób glazurę: karmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym. |
Krok 9 |
Polej wierzch tortu. |