Tort Dobosza
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • jajko - 7 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • ciepła woda - 0.5 szklanek
  • cukier puder - 50 gramów
  • skórka z połowy cytryny - 1 sztuka
  • krem czekoladowy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 28 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • woda - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • kakao - 5 dekagramów
  • rum - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • glazura
  • cukier - 250 gramów
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj Kasią spód tortownicy.
  3. Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia.
  4. Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.
  5. Kasię utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy.
  6. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem.
  7. Resztę masy włóż do lodówki.
  8. Zrób glazurę: karmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym.
  9. Polej wierzch tortu.