Tort dynia na Halloween
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 2 szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • marmolada - 500 gramów
  • krem budyniowy - 2 opakowania
  • mleko - 1 litr
  • Kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
  • żółty i czerwony barwnik - 1 opakowanie
  • baton czekoladowy - 1 sztuka
  • zielona galaretka - 1 opakowanie
  • herbatniki czekoladowe - 1 opakowanie
  • pisak cukrowy do ciast - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Jaja zmiksuj z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj dwie średnie tortownice (jedną z kominkiem) o średnicy 24 cm. Posmaruj ich dno Kasią i posyp mąką. Ciasto wlej do tortownic i piecz w 170 st.C około 40 minut.
  3. Przygotuj krem. Połowę mleka zagotuj. Dodaj odrobinę barwników by mleko zabarwiło się na kolor pomarańczowy. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego mleka. Gotuj ciągle mieszając by krem się nie przypalił. Wystudź. Chłodny krem zmiksuj z miękką Kasią i podziel na dwie części.
  4. Upieczone biszkopty przekrój w poprzek. Każdy z krążków posmaruj marmoladą, a następnie kremem. Złóż w całość.
  5. Przełożony kremem tort uformuj w dynię odcinając z góry i dołu kawałki ciasta. Powstałe w ten sposób obrzynki możesz zjeść lub umieścić w górnej części ciasta po kominku.
  6. Całą powierzchnię tortu posmaruj drugą częścią kremu i wyrównaj. Czekoladowym pisakiem narysuj na torcie śmieszną buzię. Z herbatników zrób oczy, nos i zęby. Z batona ogonek dyni, a z galaretek listki.