Tort jagodowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 0.75 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • woda - 2 łyżki
  • krem
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 700 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jagody - 1 szklanka
  • galaretka owoce leśne - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu, aż powstanie jednolita masa.
  2. Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.
  3. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
  4. Studzimy i kroimy na dwa blaty.
  5. Budyń studzimy.
  6. Kasię ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  7. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
  8. Odkładamy 5 łyżek masy.
  9. Odkładamy dwie łyżki jagód, a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej.
  10. Dokładnie mieszamy.
  11. Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem.
  12. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami.
  13. Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy ją w 750 ml wody).