Tort jagodowy

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
jajko2 sztuki
mąka0.75 szklanek
kakao2 łyżki
cukier puder0.75 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
woda2 łyżki
Krem:
budyń waniliowy2 opakowania
mleko700 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier0.5 szklanek
jagody1 szklanka
galaretka owoce leśne2 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
Kasię, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu, aż powstanie jednolita masa.
Krok 2
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.
Krok 3
Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
Krok 4
Studzimy i kroimy na dwa blaty.
Krok 5
Budyń studzimy.
Krok 6
Kasię ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Krok 7
Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Krok 8
Odkładamy 5 łyżek masy.
Krok 9
Odkładamy dwie łyżki jagód, a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej.
Krok 10
Dokładnie mieszamy.
Krok 11
Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem.
Krok 12
Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami.
Krok 13
Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy ją w 750 ml wody).
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl