Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Cukier utrzeć z jajkami na pianę. Potem po trochu dodawać resztę. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. |
Krok 2 |
Krem: Cukier utrzeć z jajkami na pianę, oddzielnie ucierać Kasię, potem po trochu dodawać jajka. Do połowy kremu dodać kakao. |
Krok 3 |
Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na placki (wychodzą trzy). |
Krok 4 |
Z papieru wyciąć formę jeża i według niej wycinać kształt jeża. Jednak każda następna warstwa powinna być mniejsza od poprzedniej. |
Krok 5 |
Ja robię jeża z pięciu lub sześciu warstw, wtedy najładniej wygląda. Ostatnie warstwy jeża niestety muszą być sztukowane. |
Krok 6 |
Każdy placek nasączamy ponczem i smarujemy jasną częścią kremu. Następnie ciemnym kremem smarujemy całego jeża. |
Krok 7 |
Na koniec wbijamy w jeża kolce z migdałów pokrojonych w paseczki, zostawiając miejsce na buzię i oczka, które robimy np. z pokrojonej suszonej moreli. |