Tort Jeż

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko5 sztuk
cukier1 szklanka
mąka3 łyżki
mąka ziemniaczana1 szklanka
proszek do pieczenia1 opakowanie
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia2 opakowania
cukier1.5 szklanek
jajko5 sztuk
kakao3 łyżki
Poncz:
herbata1 szklanka
alkohol 2 łyżki
sok z pomarańczy2 łyżki
cukier2 łyżeczki
Dekoracja:
migdały2 opakowania
suszona morela1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Cukier utrzeć z jajkami na pianę. Potem po trochu dodawać resztę. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 2
Krem: Cukier utrzeć z jajkami na pianę, oddzielnie ucierać Kasię, potem po trochu dodawać jajka. Do połowy kremu dodać kakao.
Krok 3
Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na placki (wychodzą trzy).
Krok 4
Z papieru wyciąć formę jeża i według niej wycinać kształt jeża. Jednak każda następna warstwa powinna być mniejsza od poprzedniej. 
Krok 5
Ja robię jeża z pięciu lub sześciu warstw, wtedy najładniej wygląda. Ostatnie warstwy jeża niestety muszą być sztukowane.
Krok 6
Każdy placek nasączamy ponczem i smarujemy jasną częścią kremu. Następnie ciemnym kremem smarujemy całego jeża.
Krok 7
Na koniec wbijamy w jeża kolce z migdałów pokrojonych w paseczki, zostawiając miejsce na buzię i oczka, które robimy np. z pokrojonej suszonej moreli.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl