Tort Jeż
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • kakao - 3 łyżki
  • poncz
  • herbata - 1 szklanka
  • alkohol - 2 łyżki
  • sok z pomarańczy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • dekoracja
  • migdały - 2 opakowania
  • suszona morela - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Cukier utrzeć z jajkami na pianę. Potem po trochu dodawać resztę. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.
  2. Krem: Cukier utrzeć z jajkami na pianę, oddzielnie ucierać Kasię, potem po trochu dodawać jajka. Do połowy kremu dodać kakao.
  3. Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na placki (wychodzą trzy).
  4. Z papieru wyciąć formę jeża i według niej wycinać kształt jeża. Jednak każda następna warstwa powinna być mniejsza od poprzedniej. 
  5. Ja robię jeża z pięciu lub sześciu warstw, wtedy najładniej wygląda. Ostatnie warstwy jeża niestety muszą być sztukowane.
  6. Każdy placek nasączamy ponczem i smarujemy jasną częścią kremu. Następnie ciemnym kremem smarujemy całego jeża.
  7. Na koniec wbijamy w jeża kolce z migdałów pokrojonych w paseczki, zostawiając miejsce na buzię i oczka, które robimy np. z pokrojonej suszonej moreli.