Tort kanapkowy z kurczakiem grillowanym, awokado i jajkiem

16


Łatwe


0 min.


6 os.

Składniki
pieczywo tostowe pszenne16 sztuk
pierś z kurczaka 1 sztuka
Majonez Hellmann's Babuni200 gramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 łyżka
szczypiorek1 pęczek
ogórek świeży1 sztuka
rzodkiewka1 pęczek
jajka2 sztuki
awokado1 sztuka
boczek wędzony w plastrach12 plastrów
serek ziołowy do smarowania4 łyżki
olej3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Niedużą tortownicę, średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą. Pierś z kurczaka posyp przyprawa Knorr, skrop oliwą i usmaż na rozgrzanej patelni. Po tym czasie wystudź i pokrój w cieniutkie plasterki.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i również pokrój w plasterki. Szczypior pokrój drobno, awokado, ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 st. C – boczek powinien być chrupki. Odsącz z nadmiaru wytopionego tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3
Pieczywo okrój ze skóry. W tortownicy ułóż na dnie cztery kromki (dotnij je do kształtu tortownicy) i posmaruj majonezem, następnie rozłóż równomiernie plastry kurczaka, ponownie posmaruj niewielką ilością majonezu i przykryj czterema kromkami pieczywa.
Krok 4
Posmaruj majonezem i rozłóż plastry awokado, i tak jak poprzednio posmaruj ponownie majonezem i przykryj czterema kromkami pieczywa. Kolejna warstwa to majonez i plastry jajka. Ponownie posmaruj majonezem, rozłóż pozostałe pieczywo i całość przyciśnij ostrożnie dłonią i zawiń folią. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Krok 5
o tym czasie torcik wyjmij z lodówki i tortownicy, ułóż na półmisku lub paterze na którym podasz torcik. Boki oraz wierzch posmaruj pozostałym majonezem. Wierzch udekoruj plastrami ogórka i rzodkiewki. Chrupiący boczek pokrusz drobno i oprósz nim boki, całość posyp szczypiorem. Tort ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Podawaj schłodzony.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl