Tort kanapkowy z kurczakiem grillowanym, awokado i jajkiem
  • 0 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo tostowe pszenne - 16 sztuk
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 200 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • jajka - 2 sztuki
  • awokado - 1 sztuka
  • boczek wędzony w plastrach - 12 plastrów
  • serek ziołowy do smarowania - 4 łyżki
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Niedużą tortownicę, średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą. Pierś z kurczaka posyp przyprawa Knorr, skrop oliwą i usmaż na rozgrzanej patelni. Po tym czasie wystudź i pokrój w cieniutkie plasterki.
  2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i również pokrój w plasterki. Szczypior pokrój drobno, awokado, ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 st. C – boczek powinien być chrupki. Odsącz z nadmiaru wytopionego tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Pieczywo okrój ze skóry. W tortownicy ułóż na dnie cztery kromki (dotnij je do kształtu tortownicy) i posmaruj majonezem, następnie rozłóż równomiernie plastry kurczaka, ponownie posmaruj niewielką ilością majonezu i przykryj czterema kromkami pieczywa.
  4. Posmaruj majonezem i rozłóż plastry awokado, i tak jak poprzednio posmaruj ponownie majonezem i przykryj czterema kromkami pieczywa. Kolejna warstwa to majonez i plastry jajka. Ponownie posmaruj majonezem, rozłóż pozostałe pieczywo i całość przyciśnij ostrożnie dłonią i zawiń folią. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  5. o tym czasie torcik wyjmij z lodówki i tortownicy, ułóż na półmisku lub paterze na którym podasz torcik. Boki oraz wierzch posmaruj pozostałym majonezem. Wierzch udekoruj plastrami ogórka i rzodkiewki. Chrupiący boczek pokrusz drobno i oprósz nim boki, całość posyp szczypiorem. Tort ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Podawaj schłodzony.