Przygotowanie |
Krok 1 |
Kapustę obgotować w całości. Kiedy liście zmiękną oddzielamy je. Każdy liść pozbawiamy środkowego
przerostu - tak do połowy liścia. Segregujemy liście na żółte i zielone, rozkładamy na płasko i pozostawiamy do ostygnięcia. |
Krok 2 |
Ugotujmy teraz ryż tak na sypko. Ugotowany ryż ostudzić. |
Krok 3 |
Obrać cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor a następnie ostudzić.
|
Krok 4 |
Mielimy mięso jak na mielone. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, wsypujemy ostudzony ryż, podsmażoną cebulkę, przyprawy i zioła - wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wychodzi to ręką).
|
Krok 5 |
Dno tortownicy wykładamy pierwszą warstwą obgotowanych liści kapusty. Dno tortownicy powinno być dokładnie wyłożone, można tak wyłożyć każdą warstwę liści kapusty by zawijały się na brzegach tortownicy. |
Krok 6 |
Na liście wykładamy pierwszą warstwę mięsa. Mieszaninę mięsną trzeba w miarę możliwości podzielić na tyle części ile będzie warstw. Na wyłożoną warstwę mięsa znów wykładamy warstwę liści by dokładnie i szczelnie pokryła dno i lekko wystawała ponad brzegi. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania składników, pamiętając by ostatnia warstwa tortu była warstwą liści kapusty - dobrze jeżeli górna warstwa składać się będzie z dwóch warstw liści. Liście na samej górze będą liśćmi najbardziej zielonymi (po upieczeniu ta warstwa będzie najbardziej sucha i spieczona należy ją zdjąć i wyrzucić).
|
Krok 7 |
Tak przygotowany tort kapuściany przykrywam jeszcze folią aluminiową od góry i od dołu tortownicy. Od góry by za mocno się nie spiekła górna warstwa kapusty a od dołu by soki z mięsa nie wyciekały na dno piekarnika.
Tak przygotowaną tortownicę z tortem wkładam na 1,5 - 2 godzin do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 C.
Po wyjęciu na 20 minut należy odstawić tortownicę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozpiąć tortownicę, zdjąć z góry
przypalone liście i można kroić tort i podawać, a podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
|