TORT KOKOSOWO KAWOWY
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • masło - 125 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • kawa rozpuszczalna - 5 łyżeczek
  • spirytus - 1 łyżka
  • rum - 25 mililitrów
  • białko - 8 sztuk
  • wiórki kokosowe - 40 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • rum - 50 mililitrów
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka tortowa - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić dwa osobne placki tj.: z czterech białek ubić pianę, a gdy będzie sztywna, wsypać 3/4 szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i rumem.
  2. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 23-25cm i piec około 35 minut w termeraturze 160 stopni. Drugi blat pieczemy identycznie.
  3. Upieczone blaty od razu zdejmujemy z formy i zrywamy papier, gdyż w przeciwnym razie będzie się łamał. Pozostawiamy do wystudzenia.
  4. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąke i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 25 minut.
  6. Chłodzimy i kroimy na  blaty.
  7. MASA: Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel mogel. Kasię i masło starannie utrzeć i wciąż ucierając, dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus, rum, a na koniec kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
  8. Wychłodzone blaty kokosowe i biszkoptowe przekładamy kremem na przemian.
  9. Dekorujemy kokosem lub kawą. Schładzamy w lodówce.