Tort kokosowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • białka - 10 sztuk
  • wiórki kokosowe - 400 gramów
  • mąka - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • cukier - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • budyń kokosowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • likier kokosowy - 5 łyżek
  • cukier puder - 0.25 szklanek
  • mąka - 1 łyżka
  • wiśnie - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i proszkiem. Następnie dodać do białek i delikatnie wymieszać.
  2. Tortownicę wysmarować Kasią. Ciasto piec w 180 stopniach przez 30 minut.
  3. Masa kokosowa: Część mleka odlać i rozmieszać w nim budyń wraz z jedną łyżką mąki.
  4. Resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń. Po ugotowaniu wystudzić.
  5. Miękką Kasię utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać likier.
  6. Po wystudzeniu ciasta przekroić je na trzy placki. Każdy smarować masą. Na końcu posmarować wierzch i boki ciasta. Ozdobić, np. wiśniami z syropu.