Tort kokosowy Bounty
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka krupczatka - 6 łyżek
  • kakao - 2 łyżki
  • krem
  • mleko - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • wiórki kokosowe - 30 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • likier kokosowy - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na biały krem, dodawać stopniowo mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp. 160°C.
  2. Masa: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić, odrobinę zostawić do dekoracji. Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
  3. Dodać Kasię i mieszać, aż się rozpuści. Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej.
  4. Mieszając, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  5. Biszkopt przekroić na 3 warstwy, nasączyć likierem, przełożyć masą kokosową.
  6. Posypać wierzch pozostawionymi wiórkami.