Tort Kubuś
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 8 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • ocet - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • oliwa - 8 łyżek
  • mąka - 2 szklanki
  • bita śmietana
  • kremówka 36% - 2 litry
  • przełożenie
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • dżem o kwaskowatym smaku - 1 słoik
  • masa budyniowa
  • mleko - 1 litr
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • dekoracja
  • różnokolorowe barwniki spożywcze - 4 sztuki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • poncz
  • woda przegotowana letnia - 1 szklanka
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżka
  • alkohol - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: blaszka prostokątna o wymiarach 24x35 cm. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubić na sztywną piane z cukrem. Do ubitej masy z białek dodać masę z żółtek, delikatnie wymieszać, dodać oliwę, wymieszać i przesianą mąkę.
  2. Blachę wysmarować Kasią i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 180 st. Z termoobiegiem ok. 50 min. Sprawdzić patyczkiem drewnianym, czy upieczone, wbić w ciasto, jeśli będzie suchy to jest dobre.
  3. Masa do przełożenia tortu i dekoracji: Śmietana kremówka 36% 2 litry, Puszka brzoskwiń, Duży dżem, powidła śliwkowe bądź marmolada różana.
  4. Krem budyniowy: Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym, w drugiej szklance rozmieszać obie mąki i ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie, Kasię miksować i dodawać po łyżce budyniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  5. Dekoracja: Barwniki spożywcze, niebieski, zielony, żółty, czerwony, mogą być kwiatki z opłatka bądź inne dekoracje wedle uznania, tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczona, do rysowania wykałaczka konturów Kubusia).
  6. Przygotowanie: Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki, każdy nasączyć zrobionym Ponczem (szklanka przegotowanej wody z wyciśniętą cytryną, łyżką cukru i łyżką alkoholu).
  7. Na pierwszy placek położyć powidła, następnie śmietanę kremówkę i na to posypać pokrojone brzoskwinie w kostkę, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć również śmietanę kremówkę i brzoskwinie bądź inne owoce, przykryć trzecim plackiem.
  8. Jeżeli zostało nam śmietany to możemy ją teraz użyć do wysmarowania całego tortu z niebieskim barwnikiem, jeżeli nie to używamy kremu, który zrobiliśmy z budyniu.
  9. Rysujemy kontury Kubusia wykałaczką, następnie je poprawiamy wykałaczką namoczoną w rozpuszczonej czekoladzie i w ten sposób mamy narysowanego Kubusia na torcie.
  10. Nasz krem budyniowy mieszamy z pozostałymi barwnikami i szprycą z końcówką małej gwiazdki wypełniamy wnętrze Kubusia. Możemy jeszcze użyć pisaków żelowych w celu dopełnienia dekoracji i napisów na torcie.