Tort lalka
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 8 sztuk
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.3 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 4 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • masa czekoladowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 opakowań
  • czekolada deserowa - 1 opakowanie
  • budyń czekoladowy - 1 sztuka
  • cappuccino czekoladowe - 0.3 szklanek
  • dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier - 20 dekagramów
  • masa marcepanowa
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • planta lub inny tłuszcz roślinny - 3 łyżeczki
  • glukoza - 100 gramów
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 60 dekagramów
  • woda - 70 mililitrów
  • barwnik w żelu - 1 opakowanie
  • cukrowe ozdoby - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt upiec w tortownicy o śr.26 cm i małej formie babki(sukienka lalki).
  2. Budyń ugotować w 2 szkl. mleka.
  3. Capucinno rozpuścić razem z budyniem i cukrem.Wystudzić.
  4. Kasię utrzeć na puch, dodawać po trochu masy budyniowej, dodać kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  5. Biszkopt i babkę przeciąć na trzy blaty, nasączyć i posmarować pierwszy biszkopt dżemem na to krem czekoladowy i kolejne warstwy.
  6. Każde osobno(tortownica i babka).
  7. Wierzch każdego z nich posmarować cienką warstwą masy.
  8. Przygotować masę marcepanową(opisana jest w moim przepisie "Torcik walentynkowy")i każde z osobna pokryć masą marcepanową.
  9. Lalkę postawić na okrągłym spodzie. Dowolnie udekorować.Smacznego!!!