Tort makowy

11


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
Biszkopt:
jajka6 sztuk
cukier1 szklanka
mąka1 szklanka
mak1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
mleko2 szklanki
cukier1 szklanka
żółtko2 sztuki
budyń waniliowy1 opakowanie
mąka ziemniaczana2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia300 gramów
posiekane migdały1 opakowanie
Poncz:
przegotowana woda0.5 litrów
cukier2 łyżki
spirytus 25 mililitrów
Dekoracja:
płatki migdałowe 1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: 6 białek ubijamy na pianę, po ubiciu dodajemy 1 szklankę cukru. Ubijamy dalej, dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy się rozpuści, dodajemy 6 żółtek. Ubijamy dalej. Na koniec dodajemy szklankę mąki przesianą przez sito, 1 szklankę maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale już nie mikserem, łyżką lub po prostu ręką.
Krok 2
Wykładamy na tortownicę i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 *.
Krok 3
Zimny biszkopt kroimy na 3 części.
Krok 4
Krem: 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy szklankę cukru, 2 żółtka i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą.
Krok 5
Garnek wstawiamy na gaz i podgrzewam.
Krok 6
W tym samym czasie mieszamy 1/2 szklanki mleka z budyniem waniliowym i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej.
Krok 7
Dodajemy do gotującego się mleka. I energicznie mieszamy.
Krok 8
Gdy się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 9
Zimny budyń ucieramy z Kasią, żeby powstała puszysta masa.
Krok 10
Dodajemy posiekane migdały.
Krok 11
Biszkopt nasączony ponczem, przekładamy masą z migdałami.
Krok 12
Całość dekorujemy, uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl