Tort makowy
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180* °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • mak - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • żółtko - 2 sztuki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • posiekane migdały - 1 opakowanie
  • poncz
  • przegotowana woda - 0.5 litrów
  • cukier - 2 łyżki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • dekoracja
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: 6 białek ubijamy na pianę, po ubiciu dodajemy 1 szklankę cukru. Ubijamy dalej, dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy się rozpuści, dodajemy 6 żółtek. Ubijamy dalej. Na koniec dodajemy szklankę mąki przesianą przez sito, 1 szklankę maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale już nie mikserem, łyżką lub po prostu ręką.
  2. Wykładamy na tortownicę i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 *.
  3. Zimny biszkopt kroimy na 3 części.
  4. Krem: 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy szklankę cukru, 2 żółtka i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą.
  5. Garnek wstawiamy na gaz i podgrzewam.
  6. W tym samym czasie mieszamy 1/2 szklanki mleka z budyniem waniliowym i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej.
  7. Dodajemy do gotującego się mleka. I energicznie mieszamy.
  8. Gdy się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia.
  9. Zimny budyń ucieramy z Kasią, żeby powstała puszysta masa.
  10. Dodajemy posiekane migdały.
  11. Biszkopt nasączony ponczem, przekładamy masą z migdałami.
  12. Całość dekorujemy, uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.