Przygotowanie |
Krok 1 |
Biszkopt: 6 białek ubijamy na pianę, po ubiciu dodajemy 1 szklankę cukru. Ubijamy dalej, dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy się rozpuści, dodajemy 6 żółtek. Ubijamy dalej. Na koniec dodajemy szklankę mąki przesianą przez sito, 1 szklankę maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale już nie mikserem, łyżką lub po prostu ręką. |
Krok 2 |
Wykładamy na tortownicę i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 *. |
Krok 3 |
Zimny biszkopt kroimy na 3 części. |
Krok 4 |
Krem: 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy szklankę cukru, 2 żółtka i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. |
Krok 5 |
Garnek wstawiamy na gaz i podgrzewam. |
Krok 6 |
W tym samym czasie mieszamy 1/2 szklanki mleka z budyniem waniliowym i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej. |
Krok 7 |
Dodajemy do gotującego się mleka. I energicznie mieszamy. |
Krok 8 |
Gdy się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia. |
Krok 9 |
Zimny budyń ucieramy z Kasią, żeby powstała puszysta masa. |
Krok 10 |
Dodajemy posiekane migdały. |
Krok 11 |
Biszkopt nasączony ponczem, przekładamy masą z migdałami. |
Krok 12 |
Całość dekorujemy, uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. |