Tort malaga
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 10 sztuk
  • cukier - 300 gramów
  • mąka krupczatka - 300 gramów
  • ciemne kakao - 2 łyżki
  • przegotowana woda - 10 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • dżem morelowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • białko - 2 sztuki
  • mocny napar kawy - 0.5 szklanek
  • cukier - 5 łyżek
  • mielone migdały - 100 gramów
  • rodzynki - 150 gramów
  • rum - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Białka, cukier z szczyptą soli i 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno.
  2. Dodać żółtka, dalej ubijając dodać mąkę krupczatkę, kakao i proszek do pieczenia przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać rózgą.
  3. Piec 50 minut w temperaturze 150˚ - 200˚. Napar kawy ostudzić, przefiltrować przez filtr do kawy i posłodzić 2 łyżkami stołowymi cukru.
  4. 2 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami stołowymi cukru, po czym dalej ubijając dodać 2 żółtka.
  5. Kasię utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać napar i zmielone na masę w blenderze rodzynki z migdałami.
  6. Do powstałej masy dodać 2 łyżki rumu i na koniec przełożyć pianę, wszystko łącząc.
  7. Biszkopt podzielić na 4 blaty. Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę masy kremowej.
  8. Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności.
  9. Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.