Tort malinowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • tortownica o średnicy 22 cm

Składniki:

  • herbatniki lub ciastka typu digestive - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 55 gramów
  • jogurt - 500 gramów
  • śmietanka 30% - 284 mililitry
  • żelatyna - 24 gramy
  • drobny cukier - 100 gramów
  • czerwona galaretka - 1 opakowanie
  • maliny - 200 gramów
  • syrop malinowy - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować spód tarty, dokładnie pokrusz herbatniki.
  2. Rozpuść Kasię, wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami lub ciastkami typu digestive i ułóż w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ubij jogurt, aby nadać mu gładką konsystencję. Ubij śmietankę 30% i wymieszaj z jogurtem. Odstaw na bok.
  4. Rozpuść żelatynę w 150 ml wody. Dodaj 75 g cukru i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj do miski z jogurtem i śmietanką 30% i rozlej masę na przygotowany spód ciasta. Tartę włóż do lodówki na 2 godziny.
  5. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niej syrop malinowy, jeśli go używasz. Po podgrzaniu galaretki, zdejmij ją z ognia i mieszaj od czasu do czasu.
  6. Ułóż maliny na cieście. Galaretkę wylej na wierzch ciasta i studź je przez kolejną godzinę.