Tort marcepanowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • przełożenie
  • krem do tortów - 1 opakowanie
  • mleko - 250 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • marmolada wieloowocowa - 100 gramów
  • dekoracja
  • masa marcepanowa - 300 gramów
  • barwnik spożywczy czerwony - 1 opakowanie
  • cukier puder - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miękką Kasię.
  2. Wszystko wymieszaj.
  3. Powstałe ciasto włóż do tortownicy wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką.
  4. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C.
  5. Krem przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  6. Biszkopt przekrój na 3 części, posmaruj marmoladą i kremem.
  7. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem.
  8. 2/3 masy rozwałkuj cieniutko i ułóż na cieście.
  9. Resztę masy podziel na 2 części.
  10. Jedną zabarw zielonym, a drugą czerwonym barwnikiem spożywczym.
  11. Z kolorowych mas marcepanowych formuj różyczki i liście.