tort miś
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

    ciasto
  • białko - 5 sztuk
  • żółtko - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 20 dekagramów
  • woda - 0.33 szklanek
  • mąka - 28 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Nutella - 1 opakowanie
  • banan - 3 sztuki
  • śmietana 30% - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i kolejno dodawać: cukier, żółtka, oliwę i wodę.
  3. Wyłączyć mikser, a następnie porcjami wsypywać mąkę i delikatnie oraz dokładnie mieszać łyżką.
  4. Blachę prostokątną lub blachę w kształcie misia wysmarować Kasią (ja wycinałam kształt misia nożem), wysypać bułką tartą.
  5. Wylać biszkopt. Włożyć do zimnego piekarnika. Włączyć dół na 180 st. C i piec 10 min.
  6. Następnie przełączyć na góra/dół i piec kolejne 15 - 20 min.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika obkroić nożem wokół formy, żeby równo "usiadł".