Tort murzynek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 170 gramów
  • masło - 1 opakowanie
  • masa krówkowa o smaku kakaowym - 1 opakowanie
  • spirytus - 12 mililitrów
  • jajko - 12 sztuk
  • kakao - 12 dekagramów
  • cukier - 37 dekagramów
  • bułka tarta - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciastka kokosowe - 1 opakowanie
  • polewa
  • czekolada deserowa - 1 opakowanie
  • mleko - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie ciasta: żółtka utrzeć z cukrem do białości, białka ubić na sztywno, do utartych żółtek dodać białka i resztę przesianych składników, delikatnie wymieszać, wlać ciasto do wysmarowanej dużej tortownicy, piec aż do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na trzy części.
  2. Wykonanie masy: masło i Kasię utrzeć do białości, dodawać po łyżce masy krówkowej, utrzeć. Przekładać ciasto, obsmarować boki.
  3. Ciastka Kubanki przekroić na połówki i obłożyć nimi boki, czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać górę i udekorować perełkami.