Tort na każdą okazję
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 20 dekagramów
  • kakao - 2 łyżki
  • mąka tortowa - 100 gramów
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • śmietana kremówka 30% - 1 litr
  • cukier puder - 6 łyżek
  • żelatyna - 4 łyżki
  • poncz
  • herbata - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie stopniowo żółtka.
  3. Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem. Bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką.
  4. Przełożyć do dobrze wysmarowanej torownicy o średnicy około 22 cm.
  5. Biszkopt wychodzi dosyć wysoki (4 krążki) więc można użyć odrobinę większej blachy.
  6. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni (im niższy biszkopt, tym krótszy czas pieczenia).
  7. MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody.
  8. Gdy napęcznieje, podgrzać na gazie i rozpuścić.
  9. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.
  10. Biszkopt pokroić na części, każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy.
  11. Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.
  12. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Udekorować.