Przygotowanie |
Krok 1 |
BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. |
Krok 2 |
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie stopniowo żółtka. |
Krok 3 |
Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem. Bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką. |
Krok 4 |
Przełożyć do dobrze wysmarowanej torownicy o średnicy około 22 cm. |
Krok 5 |
Biszkopt wychodzi dosyć wysoki (4 krążki) więc można użyć odrobinę większej blachy. |
Krok 6 |
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni (im niższy biszkopt, tym krótszy czas pieczenia). |
Krok 7 |
MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. |
Krok 8 |
Gdy napęcznieje, podgrzać na gazie i rozpuścić. |
Krok 9 |
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe. |
Krok 10 |
Biszkopt pokroić na części, każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy. |
Krok 11 |
Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji. |
Krok 12 |
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Udekorować. |