Tort na każdą okazję

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
cukier20 dekagramów
kakao2 łyżki
mąka tortowa100 gramów
mąka ziemniaczana100 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
śmietana kremówka 30%1 litr
cukier puder6 łyżek
żelatyna4 łyżki
Poncz:
herbata1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek.
Krok 2
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie stopniowo żółtka.
Krok 3
Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem. Bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką.
Krok 4
Przełożyć do dobrze wysmarowanej torownicy o średnicy około 22 cm.
Krok 5
Biszkopt wychodzi dosyć wysoki (4 krążki) więc można użyć odrobinę większej blachy.
Krok 6
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni (im niższy biszkopt, tym krótszy czas pieczenia).
Krok 7
MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody.
Krok 8
Gdy napęcznieje, podgrzać na gazie i rozpuścić.
Krok 9
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.
Krok 10
Biszkopt pokroić na części, każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy.
Krok 11
Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.
Krok 12
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Udekorować.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl