Tort naleśnikowy z żółtym serem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka - 20 dekagramów
  • cebula - 3 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 3 szklanki
  • pieczarki - 70 dekagramów
  • starty żółty ser - 7 dekagramów
  • pieprz
  • masło - 1 łyżka
  • ciasto
  • mąka - 20 dekagramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 3 szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • olej - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Połącz składniki ciasta i usmaż cienkie naleśniki.
  2. Pokrój drobno cebulę. Usmaż ją na oleju. Pokrój pieczarki w plasterki, dodaj do cebuli, podsmaż chwilę.
  3. Wlej szklankę wody, dodaj kostkę Knorr i całość duś, aż płyn odparuje, a farsz grzybowy zgęstnieje.
  4. Włącz piekarnik na 180 stopni. Dodaj do farszu ser i wymieszaj.
  5. Natłuść tortownicę masłem, następnie układaj na przemian naleśniki i nadzienie. Zapiekaj 20 minut.