Tort naleśnikowy ze szpinakiem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jaja - 2 sztuki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • sól - 1 łyżeczka
  • szpinak liściasty - 500 gramów
  • Cebula z USA Knorr - 2 łyżki
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  • ser twarożkowy - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną połącz z mlekiem, jajkami i szczyptą soli tworząc klasyczne ciasto naleśnikowe.
  2. Smaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.
  3. Szpinak umyj, jeśli używasz mrożone to rozmroź go i dobrze odciśnij.
  4. Na patelni podsmaż szpinak, jak będzie miękki dopraw go przeciśniętym czosnkiem, szczyptą soki oraz przyprawami Knorr. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski.
  5. Dodaj serek twarożkowy i dokładnie wymieszaj tworząc farsz.
  6. Okrągłą miskę wyłóż folią spożywczą. Następnie przekładaj masę szpinakową z naleśnikami zaczynając od naleśników. Układaj dość ciasno. Ostatnią warstwę również powinien stanowić naleśnik. Gotowy tort obciąż (np. słoikiem z wodą) i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy tort wyjmij z miski za pomocą folii spożywczej. Podawaj jako zimną przekąskę.