Tort orzechowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 25 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • zimna woda - 6 łyżek
  • orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • mąka krupczatka - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • bułka tarta - 1 opakowanie
  • krem
  • mleko - 250 mililitrów
  • budyń orzechowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • posiekane orzechy - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem z cukrem waniliowym. W trakcie dodawaj wodę i zmielone orzechy.
  2. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i dodaj pianę z białek.
  3. Wyłóż do natłuszczonej formy o średnicy około 22 cm. Piecz 45 minut w 160*C.
  4. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na 2 placki.
  5. Ugotuj budyń na mleku, wystudź. Utrzyj Kasię z cukrem i budyniem na krem.
  6. Przełóż nim placki i posmaruj tort. Obsyp orzechami i udekoruj kremem.