Tort Orzechowy

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto orzechowe:
jajko8 sztuk
cukier20 dekagramów
ciepła woda3 łyżki
mielone orzechy włoskie25 dekagramów
mąka3 łyżki
zmielonej kawy naturalnej1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżka
Masa kawowa:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier puder1 szklanka
jajko3 sztuki
zmielonej kawy naturalnej3 łyżki
kawa rozpuszczalna1 łyżeczka
Poncz:
świeżo zaparzona kawa1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
CIASTO ORZECHOWE: Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puch. Ubić pianę z białek. Na żółtka wyłożyć pianę, zmielone orzechy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo ostrożnie wymieszać od boków i dna naczynia ku środkowi. Wyłożyć na tortownicę i piec w temp. 180 st. C przez około 30 - 40 minut.
Krok 2
MASA KAWOWA: jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Kasię również utrzeć. Następnie po trochę dodawać dobrze utarte jajka z cukrem do Kasi. Po połączeniu dodać zmieloną naturalną kawę i kawę rozpuszczalną (kawę rozpuszczalną zgnieść najlepiej za pomocą wałka). Całość dokładnie zmiksować w celu połączenia składników.
Krok 3
PONCZ: zaparzyć szklankę zmielonej, naturalnej kawy, po czym ją przecedzić. Ciasto orzechowe przekroić na trzy równe części. Każdą część nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą, a następnie posmarować masą kawową. Przyłożony tort udekorować, np. orzechami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl