Przygotowanie |
Krok 1 |
CIASTO ORZECHOWE: Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puch. Ubić pianę z białek. Na żółtka wyłożyć pianę, zmielone orzechy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo ostrożnie wymieszać od boków i dna naczynia ku środkowi. Wyłożyć na tortownicę i piec w temp. 180 st. C przez około 30 - 40 minut. |
Krok 2 |
MASA KAWOWA: jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Kasię również utrzeć. Następnie po trochę dodawać dobrze utarte jajka z cukrem do Kasi. Po połączeniu dodać zmieloną naturalną kawę i kawę rozpuszczalną (kawę rozpuszczalną zgnieść najlepiej za pomocą wałka). Całość dokładnie zmiksować w celu połączenia składników. |
Krok 3 |
PONCZ: zaparzyć szklankę zmielonej, naturalnej kawy, po czym ją przecedzić. Ciasto orzechowe przekroić na trzy równe części. Każdą część nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą, a następnie posmarować masą kawową. Przyłożony tort udekorować, np. orzechami. |