Tort Orzechowy
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto orzechowe
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 20 dekagramów
  • ciepła woda - 3 łyżki
  • mielone orzechy włoskie - 25 dekagramów
  • mąka - 3 łyżki
  • zmielonej kawy naturalnej - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • masa kawowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • zmielonej kawy naturalnej - 3 łyżki
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
  • poncz
  • świeżo zaparzona kawa - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO ORZECHOWE: Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puch. Ubić pianę z białek. Na żółtka wyłożyć pianę, zmielone orzechy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo ostrożnie wymieszać od boków i dna naczynia ku środkowi. Wyłożyć na tortownicę i piec w temp. 180 st. C przez około 30 - 40 minut.
  2. MASA KAWOWA: jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Kasię również utrzeć. Następnie po trochę dodawać dobrze utarte jajka z cukrem do Kasi. Po połączeniu dodać zmieloną naturalną kawę i kawę rozpuszczalną (kawę rozpuszczalną zgnieść najlepiej za pomocą wałka). Całość dokładnie zmiksować w celu połączenia składników.
  3. PONCZ: zaparzyć szklankę zmielonej, naturalnej kawy, po czym ją przecedzić. Ciasto orzechowe przekroić na trzy równe części. Każdą część nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą, a następnie posmarować masą kawową. Przyłożony tort udekorować, np. orzechami.