Tort orzechowy wykwintny

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
orzechy włoskie zmielone4 szklanki
cukier1 szklanka
jajko3 sztuki
śmietana kremówka1 opakowanie
skórka pomarańczowa1 unit
bułka tarta0.5 szklanek
proszek do pieczenia1 szczypta
Przełożenie:
dżem morelowy/malinowy1 słoik
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
żółtko2 sztuki
gorzka czekolada1 opakowanie
cukier puder0.5 szklanek
wódka kieliszek1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać śmietankę, zdjąć z ognia ciągle ubijając.
Krok 2
Połączyć z pianą z białek, masę delikatnie wymieszać z orzechami, dodać skórkę pomarańczową, bułkę tartą i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 3
Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm.
Krok 4
Piec 50 min. w temp. 180 stopni.
Krok 5
Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki.
Krok 6
Jeden posmarować dżemem, drugi kremem ukręconym z Kasi, żółtek, cukru, czekolady roztopionej z łyżką Kasi i odrobiną śmietanki i wódki.
Krok 7
Przykryć trzecim plackiem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl