Tort orzechowy wykwintny

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • orzechy włoskie zmielone - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • śmietana kremówka - 1 opakowanie
  • skórka pomarańczowa - 1 unit
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • przełożenie
  • dżem morelowy/malinowy - 1 słoik
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • żółtko - 2 sztuki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • wódka kieliszek - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać śmietankę, zdjąć z ognia ciągle ubijając.
  2. Połączyć z pianą z białek, masę delikatnie wymieszać z orzechami, dodać skórkę pomarańczową, bułkę tartą i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  3. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm.
  4. Piec 50 min. w temp. 180 stopni.
  5. Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki.
  6. Jeden posmarować dżemem, drugi kremem ukręconym z Kasi, żółtek, cukru, czekolady roztopionej z łyżką Kasi i odrobiną śmietanki i wódki.
  7. Przykryć trzecim plackiem.