Tort Osiemnastkowy
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • krem
  • budyń - 1 opakowanie
  • mąka - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 3 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 1.5 łyżek
  • dodatki
  • owoce - 1 opakowanie
  • dowolny dżem - 1 słoik
  • galaretka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Pieczemy biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, łyżką wymieszać ciasto z mąką i proszkiem.
  2. Piec ok. 35 min. Po wystygnięciu podzielić na 3 części.
  3. Krem: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z 2 łyżkami mąki, ostudzić, Kasię utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z budyniem, jajka ubić na parze (!) z cukrem kryształem, przestudzić i dodać do kremu, wymieszać.
  4. Jedną część posmarować dżemem, na druga wylać galaretkę, a wierzch i boki posmarować kremem.
  5. Udekorować tak jak na zdjęciu lub dowolnie. Smacznego