Tort Pająk na Halloween
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • Trzy okrągłe formy tortowe

Składniki:

    ciasto
  • jajka (żółtka oddzielone od białek) - 4 sztuki
  • olej - 275 mililitrów
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • mąka tortowa - 560 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • kakao - 65 gramów
  • proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • wrząca woda - 275 mililitrów
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • marmolada morelowa - 50 gramów
  • cukier puder przesiany - 500 gramów
  • ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
  • mleko do zmiękczenia
  • warstwy
  • marmolada morelowa - 125 mililitrów
  • plastikowe pająki

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Nie czyść trzepaczek miksera. Ubij żółtka, olej i ekstrakt z wanilii.
  3. Przesiej i zmieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masę z żółtek i wrzątek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodawaj kolejne porcje piany z białek, ostrożnie zanurzając je metalową łyżką.
  4. Wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy tortowe. Równo podziel ciasto między formy. Delikatnie popukaj w foremki, żeby pozbyć się bąbelków powietrza.
  5. Piecz w temperaturze 180° C przez 20 do 30 minut.
  6. Odwróć foremki do góry nogami i połóż na kratce do chłodzenia. Kiedy ciasto będzie prawie zimne, ostrożnie poluzuj je wzdłuż krawędzi i wyjmij z foremki.
  7. Przygotowanie polewy: wymieszaj Kasię aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodaj marmoladę.
  8. Dodawaj stopniowo cukier puder.
  9. Dodaj ekstrakt waniliowy i odrobinę mleka, żeby wygładzić konsystencję.
  10. Większość polewy zabarw na jasny pomarańcz. Do reszty użyj czarnego barwnika.
  11. Połącz warstwy, przekładając je pomarańczową polewą i marmoladą. Wierzch udekoruj pomarańczową polewą. Przełóż czarną polewę do małego foliowego woreczka i zgromadź w jednym rogu. W ten sposób otrzymasz rękaw cukierniczy. Odetnij wierzchołek. Czarną polewą narysuj na torcie pajęczynę.
  12. Udekoruj pająkami.