Przygotowanie |
Krok 1 |
Ubij białka na sztywną pianę. |
Krok 2 |
Nie czyść trzepaczek miksera. Ubij żółtka, olej i ekstrakt z wanilii. |
Krok 3 |
Przesiej i zmieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masę z żółtek i wrzątek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodawaj kolejne porcje piany z białek, ostrożnie zanurzając je metalową łyżką. |
Krok 4 |
Wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy tortowe. Równo podziel ciasto między formy. Delikatnie popukaj w foremki, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. |
Krok 5 |
Piecz w temperaturze 180° C przez 20 do 30 minut. |
Krok 6 |
Odwróć foremki do góry nogami i połóż na kratce do chłodzenia. Kiedy ciasto będzie prawie zimne, ostrożnie poluzuj je wzdłuż krawędzi i wyjmij z foremki. |
Krok 7 |
Przygotowanie polewy: wymieszaj Kasię aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodaj marmoladę. |
Krok 8 |
Dodawaj stopniowo cukier puder. |
Krok 9 |
Dodaj ekstrakt waniliowy i odrobinę mleka, żeby wygładzić konsystencję. |
Krok 10 |
Większość polewy zabarw na jasny pomarańcz. Do reszty użyj czarnego barwnika. |
Krok 11 |
Połącz warstwy, przekładając je pomarańczową polewą i marmoladą. Wierzch udekoruj pomarańczową polewą. Przełóż czarną polewę do małego foliowego woreczka i zgromadź w jednym rogu. W ten sposób otrzymasz rękaw cukierniczy. Odetnij wierzchołek. Czarną polewą narysuj na torcie pajęczynę. |
Krok 12 |
Udekoruj pająkami. |