| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ubij białka na sztywną pianę. |
| Krok 2 |
| Nie czyść trzepaczek miksera. Ubij żółtka, olej i ekstrakt z wanilii. |
| Krok 3 |
| Przesiej i zmieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masę z żółtek i wrzątek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodawaj kolejne porcje piany z białek, ostrożnie zanurzając je metalową łyżką. |
| Krok 4 |
| Wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy tortowe. Równo podziel ciasto między formy. Delikatnie popukaj w foremki, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. |
| Krok 5 |
| Piecz w temperaturze 180° C przez 20 do 30 minut. |
| Krok 6 |
| Odwróć foremki do góry nogami i połóż na kratce do chłodzenia. Kiedy ciasto będzie prawie zimne, ostrożnie poluzuj je wzdłuż krawędzi i wyjmij z foremki. |
| Krok 7 |
| Przygotowanie polewy: wymieszaj Kasię aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodaj marmoladę. |
| Krok 8 |
| Dodawaj stopniowo cukier puder. |
| Krok 9 |
| Dodaj ekstrakt waniliowy i odrobinę mleka, żeby wygładzić konsystencję. |
| Krok 10 |
| Większość polewy zabarw na jasny pomarańcz. Do reszty użyj czarnego barwnika. |
| Krok 11 |
| Połącz warstwy, przekładając je pomarańczową polewą i marmoladą. Wierzch udekoruj pomarańczową polewą. Przełóż czarną polewę do małego foliowego woreczka i zgromadź w jednym rogu. W ten sposób otrzymasz rękaw cukierniczy. Odetnij wierzchołek. Czarną polewą narysuj na torcie pajęczynę. |
| Krok 12 |
| Udekoruj pająkami. |