Tort Pająk na Halloween

19


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajka (żółtka oddzielone od białek)4 sztuki
olej275 mililitrów
ekstrakt waniliowy1 łyżeczka
mąka tortowa560 gramów
cukier250 gramów
kakao65 gramów
proszek do pieczenia4 łyżeczki
sól1 szczypta
wrząca woda275 mililitrów
Polewa:
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
marmolada morelowa50 gramów
cukier puder przesiany500 gramów
ekstrakt waniliowy2 łyżeczki
mleko do zmiękczenia
Warstwy:
marmolada morelowa125 mililitrów
plastikowe pająki
Przygotowanie
Krok 1
Ubij białka na sztywną pianę.
Krok 2
Nie czyść trzepaczek miksera. Ubij żółtka, olej i ekstrakt z wanilii.
Krok 3
Przesiej i zmieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masę z żółtek i wrzątek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodawaj kolejne porcje piany z białek, ostrożnie zanurzając je metalową łyżką.
Krok 4
Wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy tortowe. Równo podziel ciasto między formy. Delikatnie popukaj w foremki, żeby pozbyć się bąbelków powietrza.
Krok 5
Piecz w temperaturze 180° C przez 20 do 30 minut.
Krok 6
Odwróć foremki do góry nogami i połóż na kratce do chłodzenia. Kiedy ciasto będzie prawie zimne, ostrożnie poluzuj je wzdłuż krawędzi i wyjmij z foremki.
Krok 7
Przygotowanie polewy: wymieszaj Kasię aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodaj marmoladę.
Krok 8
Dodawaj stopniowo cukier puder.
Krok 9
Dodaj ekstrakt waniliowy i odrobinę mleka, żeby wygładzić konsystencję.
Krok 10
Większość polewy zabarw na jasny pomarańcz. Do reszty użyj czarnego barwnika.
Krok 11
Połącz warstwy, przekładając je pomarańczową polewą i marmoladą. Wierzch udekoruj pomarańczową polewą. Przełóż czarną polewę do małego foliowego woreczka i zgromadź w jednym rogu. W ten sposób otrzymasz rękaw cukierniczy. Odetnij wierzchołek. Czarną polewą narysuj na torcie pajęczynę.
Krok 12
Udekoruj pająkami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl