Tort piniata
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • 3 tortownice 20 cm

Składniki:

  • drobny cukier - 375 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 375 gramów
  • ekstrakt waniliowy lub pasta z ziaren wanilii - 2 łyżeczki
  • duże jajka - 6 sztuk
  • mąka samorosnąca (lub zwykła + 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia) - 375 gramów
  • cukier puder przesiany - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • lentilki (np. Smarties) do wypełnienia tortu
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

  1. Trzy tortownice o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4.
  2. Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas starannie ucierając masę. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozdziel masę do trzech tortownic i piecz w piekarniku przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku. Przełóż ciasta na kratkę do wystygnięcia.
  4. Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i wanilią do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Wyrównaj wierzch każdej warstwy tortu, używając ząbkowanego noża. Wytnij środki dwóch warstw tortu tak, że powstaną z nich okręgi. Możesz użyć do tego ostrego noża lub foremek do wykrawania ciastek. Ułóż pierwszy okrąg na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj go kremem i nałóż kolejny okrąg ciasta.
  5. Środek okręgów wypełnij kolorowymi lentilkami. Posmaruj drugi okrąg kremem i przykryj go ostatnią, pełną warstwą ciasta.
  6. Przy pomocy szpatułki wyrównaj wierzch i bok tortu, pokrywając go resztą kremu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrób rozetki u podstawy tortu i na krawędzi. Przed podaniem udekoruj kolorową posypką.