TORT PORTUGALSKI
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 C °C

Składniki:

    ciasto 1
  • białka jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • miód - 1 łyżka
  • orzechy mielone - 25 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 1.5 łyżek
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciasto 2
  • białko z jajek - 7 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • żółtka - 7 sztuk
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 opakowań
  • mleko - 1.25 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • żółtka - 5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • budyń - 1 opakowanie
  • spirytus
  • kulki
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • mleko - 0.75 szklanek
  • cukier - 2.5 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO I: Białka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i upiec placek (ok. 20 minut w 180 C)
  2. CIASTO II: Przygotować ciasto na biszkopt. Podzielić na 2 części i upiec (ok. 15 minut w 180 C).
  3. MASA Ugotować budyń. 1,5 kostki Kasi utrzeć, dodawać budyń i spirytus.
  4. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
  5. KULKI: Mleko zagotować z cukrem i dodać mąkę wymieszaną z kokosem, ugotować, po ostygnięciu robić kulki wielkości wiśni (wychodzi około 50 sztuk).
  6. Placki nasączyć.
  7. SKŁADANIE Ciasto ciemne - masa jasna - ciasto orzechowe – połowa masy ciemnej – ułożyć kulki – masa ciemna – ciasto ciemne