TORT PORTUGALSKI

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto 1:
białka jajka5 sztuk
cukier1 szklanka
miód1 łyżka
orzechy mielone 25 dekagramów
mąka ziemniaczana1.5 łyżek
mąka pszenna2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Ciasto 2:
białko z jajek7 sztuk
cukier1 szklanka
żółtka7 sztuk
mąka pszenna6 łyżek
kakao2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa:
Kostka do pieczenia Kasia1.5 opakowań
mleko1.25 szklanek
mąka ziemniaczana2 łyżki
żółtka5 sztuk
cukier0.5 szklanek
budyń1 opakowanie
spirytus
Kulki:
wiórki kokosowe10 dekagramów
mleko0.75 szklanek
cukier2.5 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
CIASTO I: Białka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i upiec placek (ok. 20 minut w 180 C)
Krok 2
CIASTO II: Przygotować ciasto na biszkopt. Podzielić na 2 części i upiec (ok. 15 minut w 180 C).
Krok 3
MASA Ugotować budyń. 1,5 kostki Kasi utrzeć, dodawać budyń i spirytus.
Krok 4
Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
Krok 5
KULKI: Mleko zagotować z cukrem i dodać mąkę wymieszaną z kokosem, ugotować, po ostygnięciu robić kulki wielkości wiśni (wychodzi około 50 sztuk).
Krok 6
Placki nasączyć.
Krok 7
SKŁADANIE Ciasto ciemne - masa jasna - ciasto orzechowe – połowa masy ciemnej – ułożyć kulki – masa ciemna – ciasto ciemne
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl