Przygotowanie |
Krok 1 |
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Do żółtek dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28cm. |
Krok 2 |
Piec 20 minut w 180*C. |
Krok 3 |
Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. |
Krok 4 |
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku i odstawić, aby lekko stężała. Gdy już zacznie tężeć, na dolny placek wysypać porzeczki (obrane z gałązek i umyte) i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut. |
Krok 5 |
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić. |
Krok 6 |
Serki homogenizowane wymieszać z żelatyną. |
Krok 7 |
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z serkami. |
Krok 8 |
Krem wylać na porzeczki i przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko dociskając. Schłodzić ok. 2 godz. |
Krok 9 |
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami porzeczek. |