Tort porzeczkowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 0.6 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • śmietana 30% - 250 mililitrów
  • serek homogenizowany waniliowy - 2 opakowania
  • cukier puder - 2 łyżki
  • czerwone porzeczki - 50 dekagramów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • galaretka czerwona - 2 opakowania
  • wierzch
  • cukier puder - 1 unit
  • gałązki porzeczki - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Do żółtek dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28cm.
  2. Piec 20 minut w 180*C.
  3. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
  4. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku i odstawić, aby lekko stężała. Gdy już zacznie tężeć, na dolny placek wysypać porzeczki (obrane z gałązek i umyte) i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
  5. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić.
  6. Serki homogenizowane wymieszać z żelatyną.
  7. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z serkami.
  8. Krem wylać na porzeczki i przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko dociskając. Schłodzić ok. 2 godz.
  9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami porzeczek.