Tort porzeczkowy

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
cukier0.5 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka pszenna0.6 szklanek
mąka ziemniaczana2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
sól1 szczypta
Nadzienie:
śmietana 30%250 mililitrów
serek homogenizowany waniliowy 2 opakowania
cukier puder2 łyżki
czerwone porzeczki 50 dekagramów
żelatyna3 łyżeczki
galaretka czerwona2 opakowania
Wierzch:
cukier puder1 unit
gałązki porzeczki1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Do żółtek dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28cm.
Krok 2
Piec 20 minut w 180*C.
Krok 3
Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Krok 4
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku i odstawić, aby lekko stężała. Gdy już zacznie tężeć, na dolny placek wysypać porzeczki (obrane z gałązek i umyte) i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Krok 5
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić.
Krok 6
Serki homogenizowane wymieszać z żelatyną.
Krok 7
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z serkami.
Krok 8
Krem wylać na porzeczki i przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko dociskając. Schłodzić ok. 2 godz.
Krok 9
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami porzeczek.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl