Tort prezydencki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 8 sztuk
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • olej - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • krem
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • kakao - 3 łyżki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • brzoskwinie - 0.5 kilogramów
  • sok z cytryny - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt (duża blacha lub tortownica).
  2. Ostudzić i przekroić na 3 części, nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
  3. Krem: Z mleka, cukru oraz mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Ostudzić i połączyć z Kasią.
  4. Podzielić na 2 części. I krem: dodać potartą czekoladę i kakao.
  5. II krem: brzoskwinie obrać, podzielić na cząstki i krótko obgotować w słodzonej wodzie. Ostudzić i drobno posiekać.
  6. Dodać sok z cytryny do smaku.
  7. Biszkopt przełożyć przygotowanymi kremami i dowolnie udekorować.
  8. Najlepiej przygotować 1 - 2 dni przed podaniem.