Tort Rafaello
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.3 szklanek
  • mąka tortowa - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • ocet - 0.5 łyżek
  • krem
  • krem do tortów - 1 opakowanie
  • mleko - 300 mililitrów
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie
  • cukier puder - 2 łyżki
  • aromat migdałowy - 1 opakowanie
  • posypka
  • cukier - 1 łyżka
  • mielone migdały - 1 łyżka
  • wiórki kokosowe - 0.5 opakowań
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • dodatki
  • alkohol do namocznia biszkoptu - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru.
  2. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany.
  3. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie.
  4. Na tortownicę z wysmarowanym Kasią i posypanym mąką dnem wylać ciasto.
  5. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C.
  6. Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć alkoholem / ponczem.
  7. Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu i podzielić na dwie części.
  8. Do jednej dodać zmielone wiórki kokosowe, 2 krople aromatu kokosowego i łyżkę cukru pudru. Do drugiej dodać zmielone migdały, 2 krople aromatu migdałowego i łyżkę cukru pudru.
  9. Przygotować posypkę: przesmażyć na złoty kolor na Kasi z łyżką cukru pozostałe wiórki i migdały.
  10. Ostudzić.
  11. Przełożenie ciasta: biszkopt - krem kokosowy - biszkopt - krem migdałowy - posypka.
  12. Tort schłodzić 2 godziny przed podaniem