Tort rybka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 gramów
  • jajka - 8 sztuk
  • cukier - 2 szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietanka kremówka - 4 szklanki
  • śnieżka - 2 opakowania
  • galaretka agrestowa - 2 opakowania
  • galaretka truskawkowa - 2 opakowania
  • sok z cytryny
  • cukier - 2 łyżki
  • różnokolorowe barwniki spożywcze
  • lentilki
  • żelki
  • kolorowa posypka
  • ptasie mleczko

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem ucieram na puch i pod koniec ucierania dodaję rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.
  2. Potem dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz barwnik żółty i granatowy (ale można nie dodawać barwników) i miksuję na najmniejszych obrotach.
  3. Do tortownicy wysmarowanej Kasią i bułką tartą, wylewam ciasto, które trzeba piec ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni.
  4. Jak mam upieczone 2 biszkopty dzielę je na dwa krążki.
  5. Każdy smak, czyli 2 galaretki rozpuszczam w niepełnej szklance gorącej wody i studzę.
  6. Śmietankę ubijam dodając śnieżkę.
  7. Gdy galaretki zaczną gęstnieć dodaję do nich po połowie bitej śmietany i schładzam.
  8. Przygotowuję poncz z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukru. Skrapiam każdy krążek biszkoptu.
  9. Krążki przekładam kremem i ptasim mleczkiem na zmianę.
  10. Wykrawam kształt ryby i dekoruję tort. Wstawiam do lodówki w celu schłodzenia.