Tort Sachera

108


Łatwe


120 min.


8 os.

Składniki
Ciasto::
czekolada 70% kakao120 gramów
jajka5 sztuk
masło120 gramów
cukier puder200 gramów
mąka pszenna120 gramów
sól1 szczypta
konfitura morelowa300 gramów
Polewa::
drobny cukier200 gramów
kakao70 gramów
śmietana 30%120 gramów
woda120 gramów
żelatyna8 gramów
woda60 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Włączyć piekarnik. Wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na wysokich obrotach miksera. Ucierać minimum 10 minut. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Krok 2
Do masy maślanej dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiać do masy mąkę i wymieszać szpatułką. Na koniec w trzech częściach dodać pianę z białek, za każdym razem mieszając szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć na nim obręcz. Całą tortownicę w środku wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. 70 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać 15 minut przed jego otwarciem i wyjęciem ciasta.
Krok 3
Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody wymieszać i odstawić na kilka minut. W garnuszku umieścić pozostałe składniki. Mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej, gorącej masy (nie zagotować). Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty (dwa cięcia). Na pierwszym i drugim blacie rozsmarować konfiturę morelową.
Krok 4
Przykryć tort trzecim blatem, oblać polewą i wygładzić nożem. Część polewy wlać do papierowej tutki lub woreczka foliowego i kiedy polewa zacznie gęstnieć udekorować tort napisem „Sacher”. Wstawić do lodówki aby całość zastygła.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl