Tort Sachera
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • konfitura morelowa - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • woda - 1 łyżka
  • gorzka czekolada - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść na parze. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
  2. Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą czekoladową. Całość przełóż do przygotowanej tortownicy.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry dnem. Gdy wystygnie przekrój na dwa blaty i posmaruj je konfiturą morelową.
  5. Blaty złóż w całość. W rondelku zagotuj Kasię, cukier, wodę i kakao. Otrzymaną polewę wylej na wierzch ciasta. Udekoruj wiórkami z czekolady. Odstaw do zastygnięcia.