Tort Sachera
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • czekolada - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka - 100 gramów
  • konfitura morelowa - 100 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • woda - 1 łyżka
  • kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam i rozpuść na parze.
  2. Miękką Kasię zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku, a następnie przestudzoną czekoladę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubij, delikatnie wymieszaj z masą czekoladową.
  4. Masę wyłóż do wysmarowanej Kasią tortownicy i piecz ok. 40 min. w 180 st. C.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy i obróć do góry dnem.
  6. Gdy wystygnie, przekrój ciasto na 2 części.
  7. Jedną posmaruj konfiturą, a następnie przykryj ją drugą częścią.
  8. Składniki na polewę: Kasię, cukier, wodę i kakao wymieszaj w garnuszku, zagotuj mieszając.
  9. Polej ciasto polewą.