Tort sernikowy na zimno
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • ser twarogowy - 0.5 kilogramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 120 gramów
  • żelatyna - 10 gramów
  • galaretka - 2 opakowania
  • owoce sezonowe - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuścić w połowie wody, a następnie wlać do formy w kształcie pierścienia.
  2. Do galaretki dodaj umyte i obrane owoce.
  3. Całość wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
  4. Żelatynę zalej w rondelku 1/4 szklanki zimnej wody, odstaw na 5 minut.
  5. Jajka włóż na 20 sekund do wrzątku, a następnie rozbij i utrzyj mikserem z cukrem.
  6. Dodaj zmielony ser i miękką Kasię.
  7. Wszystko wymieszaj mikserem.
  8. Żelatynę lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
  9. Włóż do niej 2 łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty masy serowej.
  10. Całość przełóż do formy na stężałą galaretkę.
  11. Odstaw ponownie do lodówki na około 60 minut.
  12. Przed podaniem formę zanurz na 5 sekund w ciepłej wodzie, potem przykryj dużym talerzem i odwróć do góry dnem.