Tort śmietankowo-brzoskwiniowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajka - 5 sztuk
  • śmietana 30 % - 600 mililitrów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • żelatyna - 4 łyżki
  • ciepła woda - 0.5 szklanek
  • brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, stopniowo żółtka i delikatnie wmieszać mąkę.
  2. Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Wyłożyć ciasto.
  4. Po wystudzeniu biszkopt przeciąć i nasączyć.
  5. Krem: kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę oraz pokrojone drobno brzoskwinie.
  6. Schłodzić przez ok. 2 godz.
  7. Następnie przekładać nim biszkopt. Udekorować wg uznania.