Tort śmietankowo-czekoladowy
  • 0 minut
  • Łatwe

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 7 sztuk
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • krem
  • krem śmietankowy - 1 opakowanie
  • krem czekoladowy - 1 opakowanie
  • dodatki
  • ozdoby cukrowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy obie mąki (przesiane) z proszkiem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp.p. 160 - 170*C około 40 minut.
  2. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 placki i przekładać kremem.
  3. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Ja zmniejszam ilość mleka, żeby krem miał gęstszą konsystencję. Torcik ozdobić według własnego gustu.