TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 175 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka tortowa - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • kakao - 2 łyżki
  • masa śmietanowa
  • śmietana kremówka 30% - 0.5 litrów
  • galaretka - 1 opakowanie
  • śmietanfix - 1 opakowanie
  • dekoracja
  • brzoskwinie lub gruszki - 1 opakowanie
  • konfitury z owoców leśnych - 1 opakowanie
  • Pryncypałki - 0.5 opakowań
  • rurki waflowe - 0.5 opakowań
  • wiórki czekoladowe lub kokosowe - 1 opakowanie
  • masa kajmakowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • masło - 100 gramów
  • masa kajmakowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT JASNO/CIEMNY: 6 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 175 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy Kasią i wykładamy papierem. Wlewamy połowę ciasta na biszkopt, do pozostałej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, następnie wlewamy do tortownicy na jasną masę.
  2. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
  3. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę sporządzamy w jednej szklance wody (250ml), studzimy. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietanfixem. Po ostudzeniu galaretki wlewamy do śmietany i dalej ubijamy.
  4. Wkładamy na 30 minut do lodówki, aż stężeje masa.
  5. MASA KAJMAKOWA: Kasię i masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i mieszamy, aż do połączenia składników.
  6. Gruszki lub brzoskwinie kroimy na plasterki lub kostkę.
  7. Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na 2 części (jasną i ciemną). Na spód kładziemy jasny biszkopt, smarujemy konfiturą, kładziemy masę śmietankową, pokrojone w paski gruszki, następnie nakładamy ciemny biszkopt i smarujemy masą kajmakową. Ozdabiamy wg własnych upodobań. Wkładamy na 3 godziny do lodówki.