TORT SMIETANKOWY

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
cukier1 szklanka
mąka pszenna1.5 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Bita śmietana:
kremówka 30%1 litr
cukier puder0.5 szklanek
smietana fix4 opakowania
Dodatki:
owoce 1 unit
Poncz:
ciepła herbata1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 gram
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek.
Krok 2
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, całość zmiksować na sztywną pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do ubitej piany, całość zmiksować ok 8 min. Biszkopt przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i obsypanej maka wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st, C na 30 min.
Krok 3
PO UPIECZENIU I OSTYGNIĘCIU BISZKOPT PRZEKROIĆ NA 3 CZĘŚCI.
Krok 4
Z podanych składników ubić bita śmietanę!
Krok 5
Pierwszą część biszkoptu nasączyć, posmarować bitą śmietaną, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i posmarować bitą śmietaną, na to poukładać dowolne owoce i przykryć ostatnią częścią biszkoptu, nasączyć i całość posmarować bitą śmietaną i udekorować!!!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl