TORT SMIETANKOWY
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 st, C °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • bita śmietana
  • kremówka 30% - 1 litr
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • smietana fix - 4 opakowania
  • dodatki
  • owoce - 1 unit
  • poncz
  • ciepła herbata - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek.
  2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, całość zmiksować na sztywną pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do ubitej piany, całość zmiksować ok 8 min. Biszkopt przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i obsypanej maka wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st, C na 30 min.
  3. PO UPIECZENIU I OSTYGNIĘCIU BISZKOPT PRZEKROIĆ NA 3 CZĘŚCI.
  4. Z podanych składników ubić bita śmietanę!
  5. Pierwszą część biszkoptu nasączyć, posmarować bitą śmietaną, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i posmarować bitą śmietaną, na to poukładać dowolne owoce i przykryć ostatnią częścią biszkoptu, nasączyć i całość posmarować bitą śmietaną i udekorować!!!