Tort śmietankowy z brzoskwiniami

5


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko5 sztuk
mąka przenna1.5 szklanek
cukier wanliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cukier1 szklanka
sól1 szczypta
Bita śmietana:
śmietana 30 %1 litr
smietana fix4 opakowania
cukier puder0.5 szklanek
Dodatkowo:
brzoskwinie1 puszka
kiwi2 sztuki
dżem wiśniowy1 słoik
Dekoracja:
gotowe listki1 opakowanie
kolorowe pisaki do dekoracji1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubijać podczas ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszyste masę. Następnie dodawać po jednym żółtku - całość ubijać 10 min. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowana tortownice i obsypana mąką.
Krok 2
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 min. w 180 st. C.
Krok 3
Wszystkie składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować 5 min.
Krok 4
Biszkopt nasączyć, posmarować cienko dżemem i sama bitą śmietana, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i posmarować bitą śmietaną wymieszana z owocami i przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć i posmarować bitą śmietaną boki i górę tortu i udekorować.
Krok 5
Różyczki robimy z brzoskwiń: owoce kroimy w cieniutkie paseczki i każdy paseczek owijamy dookoła każdego innego paseczka i tak powstaje różyczka.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl