Tort śmietankowy z brzoskwiniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 st. C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka przenna - 1.5 szklanek
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • bita śmietana
  • śmietana 30 % - 1 litr
  • smietana fix - 4 opakowania
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • dodatkowo
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • kiwi - 2 sztuki
  • dżem wiśniowy - 1 słoik
  • dekoracja
  • gotowe listki - 1 opakowanie
  • kolorowe pisaki do dekoracji - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubijać podczas ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszyste masę. Następnie dodawać po jednym żółtku - całość ubijać 10 min. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowana tortownice i obsypana mąką.
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 min. w 180 st. C.
  3. Wszystkie składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować 5 min.
  4. Biszkopt nasączyć, posmarować cienko dżemem i sama bitą śmietana, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i posmarować bitą śmietaną wymieszana z owocami i przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć i posmarować bitą śmietaną boki i górę tortu i udekorować.
  5. Różyczki robimy z brzoskwiń: owoce kroimy w cieniutkie paseczki i każdy paseczek owijamy dookoła każdego innego paseczka i tak powstaje różyczka.