Tort śmietanowo-owocowy
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • sok z cytryny - 0.5 szklanek
  • cukier - 6 łyżeczek
  • przegotowana woda - 1.5 szklanek
  • olejek rumowy - 1 opakowanie
  • krem
  • śmietana kremówka 36% - 0.5 litrów
  • śnieżka - 1 opakowanie
  • cukier puder - 6 łyżek
  • dodatki
  • truskawki - 0.5 kilogramów
  • wiśnie - 300 gramów
  • jagody - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Ubić pianę z białek z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru.
  2. Żółtka dobrze utrzeć z 1/2 szklanki cukru, dodać cytrynę. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. Białka wymieszać bardzo delikatnie łyżką z żółtkami i z mąką, aż powstanie jednolita masa.
  4. Tortownicę wysmarować tłuszczem i bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w 180 stopniach.
  5. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować ciasta, poczekać, aż przestygnie. Przekroić na 3 części. Część środkową na górę, a górną w środek.
  6. Tort robimy w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym, nie smarujemy boków.
  7. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy razem.
  8. Krem: Ubijać śmietanę, aż stanie się sztywna, dodać cukier puder i ubijać jeszcze chwilę, połączyć z ubitą Śnieżką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
  9. Wiśnie wyłożyć na pierwszym blacie, przykryć śmietaną, na kolejnym blacie ułożyć jagody, również przykryć warstwą kremu. Przystroić wiśniami.