Tort sylwestrowy
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 15 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 10 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka - 40 dekagramów
  • gorzka czekolada - 10 gramów
  • mleczna czekolada - 10 dekagramów
  • dekoracja
  • śmietana kremówka - 15 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa biała - 15 dekagramów
  • polewa czekoladowa - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij z dodatkiem cukru waniliowego i 15 dag cukru. Połącz z żółtkami, rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Wlej do tortownicy. Upiecz. Ostudź.
  2. Przygotuj masę: podgrzej śmietankę, włóż do niej oba rodzaje pokruszonej czekolady i mieszaj trzepaczką, aż się rozpuści.
  3. Ochładzaj przez noc. Rano ubij na sztywny krem.
  4. Biszkopt rozetnij na 3 placki, przełóż 2/3 masy, a resztą posmaruj wierzch.
  5. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym, przełóż do szprycy i zrób wokół tortu rozetki.
  6. Obie polewy rozpuść, rozsmaruj. Po zastygnięciu wytnij gwiazdki i zrób wiórki. Udekoruj tort.