Tort sypany z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jabłko - 2 kilogramy
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić i posypać bułką.
  2. Mąkę, cukier i kaszę mannę wymieszać dokładnie.
  3. Sypką masę podziel na 3 części.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Do tortownicy wsyp 1/3 sypkiej masy, przykryj warstwą jabłek, wsyp kolejną warstwę i przykryj jabłkami i posyp ostatnią częścią sypkiej masy.
  6. Na wierzchu powinna być warstwa sypka równomiernie rozprowadzona (to bardzo ważne).
  7. Na ostatnią warstwę rozłóż cienko pokrojone wiórki Kasi (mocno schłodzoną Kasię zetrzyj na tarce).
  8. Piec w temp. 180 stopni.
  9. Po upieczeniu wierzch można udekorować bitą śmietaną. Świetnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.