Tort sypany z jabłkami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka1 szklanka
cukier1 szklanka
kasza manna1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
jabłko2 kilogramy
cukier waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić i posypać bułką.
Krok 2
Mąkę, cukier i kaszę mannę wymieszać dokładnie.
Krok 3
Sypką masę podziel na 3 części.
Krok 4
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
Krok 5
Do tortownicy wsyp 1/3 sypkiej masy, przykryj warstwą jabłek, wsyp kolejną warstwę i przykryj jabłkami i posyp ostatnią częścią sypkiej masy.
Krok 6
Na wierzchu powinna być warstwa sypka równomiernie rozprowadzona (to bardzo ważne).
Krok 7
Na ostatnią warstwę rozłóż cienko pokrojone wiórki Kasi (mocno schłodzoną Kasię zetrzyj na tarce).
Krok 8
Piec w temp. 180 stopni.
Krok 9
Po upieczeniu wierzch można udekorować bitą śmietaną. Świetnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl