Tort tani - pyszny
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

    biszkopt
  • mąka tortowa - 35 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 25 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • olejek rumowy - 3 mililitry
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • mleko - 0.75 szklanek
  • galaretka owocowa - 5 dekagramów
  • woda-wrzątek - 0.5 szklanek
  • olejek cytrynowy - 3 mililitry
  • dodatki
  • marmolada - 4 łyżki
  • owoce w syropie - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z białkami, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. (Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, a po upieczeniu w biszkopcie dziurki będą jak w serze szwajcarskim-żart, ale będzie miał wygląd jak ciasto drożdżowe).
  2. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do gorącego piekarnika.
  3. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
  4. Po ostudzeniu, (a najlepiej na drugi dzień) biszkopt kroimy na 4 części.
  5. Krem: Galaretkę - mogą być wszystkie smaki, ale nie zielona (agrest, kiwi), bo kolor wychodzi szaro-bury - rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać i ostudzić.
  6. Kasię utrzeć z częścią cukru pudru i stopniowo dodawać, zimną, ale płynną galaretkę oraz zimne mleko.
  7. Pod koniec ucierania dodać pozostałą część pudru oraz olejek zapachowy.
  8. Poncz: Do naparu herbacianego dodajemy cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i olejek zapachowy, wszystko mieszamy i jeśli ktoś lubi, może dodać alkohol.
  9. Powierzchnię krążka dolnego lekko nasączamy ponczem i smarujemy równą warstwą marmolady.
  10. Kładziemy następny krążek, mocno go nasączamy i smarujemy warstwą kremu itd.
  11. Obrzeże tortu oraz wierzch smarujemy cienką warstwą kremu.
  12. Dekorujemy wg własnego pomysłu, można owocami.