Tort Tiramisu

- Krok 1Biszkopt: Białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy masa będzie dobrze wymieszana dodać roztrzepane żółtka i dalej miksować.
- Krok 2Kiedy składniki będą już dobrze połączone powoli dodawać przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną, najlepiej mieszać delikatnie drewnianą szpatułką.
- Krok 3Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu wyjmujemy upieczony biszkopt z piekarnika i energicznie rzucamy go z wysokości około 50 cm na blat lub podłogę. Dzięki temu będziemy mieli pewność że biszkopt nie opadnie.
- Krok 4Masa mascarpone: Ubić 6 żółtek z 6 łyżkami cukru pudru (minimum 12 min).
- Krok 5W metalowej misce ubić na sztywno 3 opakowania serka mascarpone.
- Krok 6Kiedy dwie masy będą już gotowe, połączyć ze sobą miksując.
- Krok 7Wykonanie: biszkopt przekroić na 3 równe blaty, każdy blat nasączać rozpuszczoną kawą pomieszaną z likierem amaretto.
- Krok 8Pierwszy nasączony blat posypać kakaem, przełożyć kremem mascarpone oraz posypać pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi (np. oreo), z następnymi blatami postępować w ten sam sposób.
- Krok 9Na koniec obłożyć cały tort pozostałą masą mascarpone i udekorować dookoła biszkoptami typu fingers. Wierzch tortu posypać kakaem. Dekoracja według własnej inwencji
Przygotowanie
REKLAMA
REKLAMA