Tort Tiramisu

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

296 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

1 szklanka

6 łyżek

6 sztuk

0.3 szklanki

dodatki:

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

1

1

krem:

3 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy masa będzie dobrze wymieszana dodać roztrzepane żółtka i dalej miksować.

Krok 2

Kiedy składniki będą już dobrze połączone powoli dodawać przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną, najlepiej mieszać delikatnie drewnianą szpatułką.

Krok 3

Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu wyjmujemy upieczony biszkopt z piekarnika i energicznie rzucamy go z wysokości około 50 cm na blat lub podłogę. Dzięki temu będziemy mieli pewność że biszkopt nie opadnie.

Krok 4

Masa mascarpone: Ubić 6 żółtek z 6 łyżkami cukru pudru (minimum 12 min).

Krok 5

W metalowej misce ubić na sztywno 3 opakowania serka mascarpone.

Krok 6

Kiedy dwie masy będą już gotowe, połączyć ze sobą miksując.

Krok 7

Wykonanie: biszkopt przekroić na 3 równe blaty, każdy blat nasączać rozpuszczoną kawą pomieszaną z likierem amaretto.

Krok 8

Pierwszy nasączony blat posypać kakaem, przełożyć kremem mascarpone oraz posypać pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi (np. oreo), z następnymi blatami postępować w ten sam sposób.

Krok 9

Na koniec obłożyć cały tort pozostałą masą mascarpone i udekorować dookoła biszkoptami typu fingers. Wierzch tortu posypać kakaem. Dekoracja według własnej inwencji

1

Opinie o przepisie

  • Iwona Nowicka

    Iwona Nowicka

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej