Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z termoobiegiem: 160°C). Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrusz na kawałki, a następnie wraz z kostką do pieczenia Kasia postaraj się ją delikatnie roztopić w dość niskiej temperaturze. |
Krok 2 |
Cukier i jajka ubij w mikserze elektrycznym. Dodaj stopioną czekoladę i kostkę do pieczenia Kasia. |
Krok 3 |
Mleko, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli dodawaj do ciasta naprzemiennie z mlekiem, mieszaj intensywnie, ale krótko. Wyłóż ciasto na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Wykonaj próbę patyczkiem – nie może na nim pozostać płynne ciasto. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. |
Krok 4 |
Świeży twarożek wymieszaj na gładką masę z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki do piany. Śmietanę 30% ubij w mikserze elektrycznym z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodawaj porcjami do świeżego twarożku. Krem odstaw w chłodne miejsce do momentu, aż będzie potrzebny. Truskawki umyj, a około połowę pokrój w plasterki. |
Krok 5 |
Schłodzony spód ciasta podziel na dwie równe części. Na pierwszy spód nanieś punktowo (wyciskarką do mas) dużą ilość kremu, lub ewentualnie rozprowadź go łyżką. Na wierzch połóż plasterki truskawek. |
Krok 6 |
Na drugą część ciasta nałóż na środku masę, zostaw około 2 cm odstępu do brzegu. Na brzegu ozdób punktowo masą. Złóż obydwie części ciasta i udekoruj warstwowy tort truskawkowy owocami, a następnie w dowolny sposób schłodź. Warstwowy tort truskawkowy pokrój dużym nożem. |