Tort truskawkowy

7


Łatwe


0 min.


4 os.

Składniki
gorzka czekolada100 gramów
Kostka do pieczenia Kasia300 gramów
cukier300 gramów
jajka6 sztuk
mąka300 gramów
zmielone orzechy laskowe100 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
sól1 szczypta
mleko150 mililitrów
tłusty twarożek 300 gramów
cukier puder50 gramów
śmietanka 30%400 gramów
cukier wanilinowy2 opakowania
truskawki małe500 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z termoobiegiem: 160°C). Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrusz na kawałki, a następnie wraz z kostką do pieczenia Kasia postaraj się ją delikatnie roztopić w dość niskiej temperaturze.
Krok 2
Cukier i jajka ubij w mikserze elektrycznym. Dodaj stopioną czekoladę i kostkę do pieczenia Kasia.
Krok 3
Mleko, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli dodawaj do ciasta naprzemiennie z mlekiem, mieszaj intensywnie, ale krótko. Wyłóż ciasto na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Wykonaj próbę patyczkiem – nie może na nim pozostać płynne ciasto. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4
Świeży twarożek wymieszaj na gładką masę z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki do piany. Śmietanę 30% ubij w mikserze elektrycznym z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodawaj porcjami do świeżego twarożku. Krem odstaw w chłodne miejsce do momentu, aż będzie potrzebny. Truskawki umyj, a około połowę pokrój w plasterki.
Krok 5
Schłodzony spód ciasta podziel na dwie równe części. Na pierwszy spód nanieś punktowo (wyciskarką do mas) dużą ilość kremu, lub ewentualnie rozprowadź go łyżką. Na wierzch połóż plasterki truskawek.
Krok 6
Na drugą część ciasta nałóż na środku masę, zostaw około 2 cm odstępu do brzegu. Na brzegu ozdób punktowo masą. Złóż obydwie części ciasta i udekoruj warstwowy tort truskawkowy owocami, a następnie w dowolny sposób schłodź. Warstwowy tort truskawkowy pokrój dużym nożem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl