Tort truskawkowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 0.33 szklanek
  • mąka - 1.2 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżka
  • śmietana 30% - 600 mililitrów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • truskawki - 400 gramów
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • słodka herbata - 0.66 szklanek
  • alkohol - 25 mililitrów
  • truskawki - 1 unit
  • posypka czekoladowa i kolorowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawaj po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz w 180 st.C około 30 minut.
  3. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i zostaw do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekrój na dwa blaty.
  4. 200 mililitrów śmietany 30% ubij z połową cukru pudru. Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie podgrzej aby się rozpuściła. Żelatynę najpierw wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.
  5. Dolny blat ciasta włóż ponownie do tortownicy i skrop połową ponczu. Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Całość polej resztą ponczu i odstaw do lodówki by krem stężał.
  6. Tort wyjmij z tortownicy. 400 mililitrów schłodzonej śmietany 30% ubij z resztą cukru pudru na krem i posmaruj nią boki i wierzch tortu. Pozostały krem włóż do szprycy. Tort udekoruj truskawkami, posypką i rozetkami kremu.