Tort twarożkowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200-220 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 75 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • cukier - 30 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 łyżka
  • wierzch
  • serek homogenizowany - 400 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 70 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • smażona skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
  • rodzynki - 50 gramów
  • galaretka owocowa - 1 opakowanie
  • miękkie owoce - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 minut włóż do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okrój brzegi.
  3. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni C. Ostudzić.
  4. Żelatynę rozpuść w szklance gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.
  5. Twarożek utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
  6. Dodawaj po łyżce przestudzonej żelatyny, rodzynki, skórkę pomarańczową, a na końcu ubite na sztywno białka. Dokładnie wymieszaj.
  7. Masę twarogową przelej do tortownicy na upieczony spód, wyrównaj i od razu wstaw do lodówki do stężenia. Przyrządź galaretkę.
  8. Na torcie ułóż owoce i zalej gęstniejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki.