Tort twarożkowy

17


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Wierzch:
jajko3 sztuki
Ciasto:
sól1 szczypta
cukier30 gramów
Wierzch:
cukier70 gramów
Ciasto:
mleko1 łyżka
Wierzch:
rodzynki50 gramów
Ciasto:
mąka150 gramów
Wierzch:
żelatyna2 łyżeczki
cukier waniliowy1 opakowanie
serek homogenizowany400 gramów
smażona skórka pomarańczowa1 łyżeczka
miękkie owoce200 gramów
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia75 gramów
Wierzch:
galaretka owocowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, Kasię, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 minut włóż do lodówki.
Krok 2
Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okrój brzegi.
Krok 3
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni C. Ostudzić.
Krok 4
Żelatynę rozpuść w szklance gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Twarożek utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Krok 6
Dodawaj po łyżce przestudzonej żelatyny, rodzynki, skórkę pomarańczową, a na końcu ubite na sztywno białka. Dokładnie wymieszaj.
Krok 7
Masę twarogową przelej do tortownicy na upieczony spód, wyrównaj i od razu wstaw do lodówki do stężenia. Przyrządź galaretkę.
Krok 8
Na torcie ułóż owoce i zalej gęstniejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl